Muhasebe Yöntemleri, Raporlama Standartları

Her ay şirketinizde olan işlemler sonucu sayılar şeklinde muhasebe kısmına yansıyan işlemlerinizin hesap kesimi ile son şekli verilerek anlamlı veriler elde etmek gerekiyor. Elde edilen verilerden kimin yararlanacağına göre değişik hazırlama yöntemleri olabilmekte. Muhasebe Yöntemleri ve Raporlama Standartları nedir, beraber inceleyelim.

Muhasebe Yöntemleri

Finansal veriyi kim okuyacaksa genelde onların belirlediği standartlar olmakta ve onların isteklerine göre bu veriler hazırlanmaktadır. Finans ve muhasebe alanında değişik uzmanlıklar bu detaylar dikeyinde oluşmakta. Kimi alanlar şöyle olabilmekte; yönetim muhasebesi, maliyet muhasebesi, alacaklar muhasebesi, vergi muhasebesi, finansal muhasebe gibi.

Raporlama Standartları

Çalışılan ülkeye göre standartlar değişebilir GAAP, TFRS, gibi,

Tek düzen hesap planı gibi vergiye yönelik raporlama standartları olduğu gibi sermaye piyasaları için de SPK raporlama standartları mevcuttur. Bunları başka yazılarda detaylı bir şekilde inceleme fırsatınız olacak.

Patron Muhasebesi

En önemlisi bir de patron muhasebesi vardır. Zaten bu patronun hep aklındadır. Bakkal hesabı şeklinde şunu şu fiyattan aldık şu fiyata sattık vergisi şu kadar, vade şu tarihte, ordan gelen parayla şunu alır vs… diye tilkinin kuyrukları kafada birbirine değmeyecek şekilde çevirip durur. Bir hata varsa direk yapıştırır, “hoop arkadaş şurda şöyle olması lazım” der, ama unuttuğu bir şey vardır, orada devreye girer söylersin şöyle şöyle olcak diye, ama onun da anlatmadığı bir şey vardır, plan değişir sonra sende de planlar değişir. İşin şakası bir yana çoğumuzun hayatına uyan kısmı olabilir, ama önemli olan uzmanlığın yetmediği yerde bir danıştığının veya yanında birinin olmasıdır önemli olan.

Finansal Okur Yazarlık

Sayıların içinden çıkmak kolay olmayabilir, ama korkmaya gerek yok. Biraz finansal okur yazarlık elde etmeyle dağ gibi gözünde büyüyen rakamların içinden çıkabilirsin. Zaten bir işe girerken olmazsa olmaz şartlardan biri de finansal okur yazarlıktır. Çoğu kimse hesabı tutturamadığı için kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Kendi kişisel gelişimimiz ve önümüze gelen raporlardan anlam çıkartma kabiliyetine kavuşmak ve sorgulayabilmek gibi yetkinlikler elde etmek çok gerekli.

Finansal okur yazarlık kazanılmadığı takdirde bundan en çok cebinizin etkilendiğini göreceksiniz. Bir çok kişi daha faturalarını doğru düzgün muhasebecisine vermezken muhasebesinden doğru sonuç bekler, hep satışa odaklanmak gibi hataya giren çok kişi var.

Bir kaç Tavsiye

Yapmanız Gerekenler;

  • Finansal Okur Yazarlık kazan, kendi kişisel olarak geliştir.
  • İşe başlarken fizibilite yap, dereyi görmeden paçayı sıvama.
  • Her şeyi bilmen imkansız, finansal ve hukuksal danışmanın olsun.

Yapmamanız Gerekenler;

  • İşleri bakkal hesabı kafada yapmak
  • Her şeyi ben bilirim deyip kimseye danışmamak.
  • Yaşayıp görürüz deyip plansız iş yapmak

Muhasebe Yöntemleri ve Raporlama Standartları ile ilgili yazımı beğendiğinizi umarım.

}

1 Ara 2019

l

Ekrem Duman

Pin It on Pinterest

Share This

Kurums | Business Intelligence sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et