Freelance çalışma nedir?, nasıl yapılır?

Son yılların en gözde olan kavramlarından biri freelance çalışma şeklidir. Pandemi ve uzaktan çalışma şekilleri ile şirketlerden de bağımsızlığını alan kişiler freelance topluluğunu oluşturmaya başladı. Peki, freelance nedir? Freelance hangi meslekler uygundur? Türkiye’de ve yurt dışında freelance iş bulabileceğiniz web siteleri nelerdir gelin beraber inceleyim.

Freelance Nedir?

Freelance kelime anlamı olarak serbest çalışma demektir. Freelance çalışma ile bir işverene bağlı olmadan, herhangi bir ofis ortamından ve sabit mesai saatlerinden bağımsız bir çalışma stili anlaşılır. Freelance, çalışmada kişi kendi çalışma düzenini sağlamada özgürdür, planını kendi yaparak anlaşılan vakitte işini teslim eder.

Freelance Olarak Yapılabilecek İşler Nelerdir?

Birçok kişi sabah gidip akşam döneceği mesai yapısından sıyrılıp bir hizmet ve dışardan iş sağlayıcı konumuna geçiyor. Gelin hangi meslekler buna uygun irdeleyelim.

  • Online Eğitmenlik / Danışmanlık:Birçok platformda online eğitimci olarak yer alarak freelance çalışma hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. Pandemi ile online eğitim sektörü inanılmaz bir ivme yakalamış durumda.
  • Grafik Tasarımcılık: Grafik tasarımcılık gerek ofise bağlı gerek bağımsız olarak yapılabilen mesleklerden biridir. Bu mesleği yapabilmeniz için Illustrator, Photoshop, Corel Draw gibi bazı grafik programlarını iyi derecede kullanabiliyor olmanız gerekir. 
  • Yazılımcılık: Yazılımcılık dijital dünyanın olmazsa olmaz mesleklerinden biridir. Yazılımcılık yapmak için Python, Java, C++ gibi yazılım dillerine hakim olabilmelisiniz. Böylece freelance olarak bu mesleği yapabilirsiniz.
  • Metin / İçerik yazarlığı: Reklam, dergi, metin ve içerik yazarlığı günümüzde sıkça ihtiyaç duyulan bir meslek haline gelmiştir. Markaların hızla dijitale geçmesi ile birlikte dijital içerik üreticilerine olan ihtiyaç da artmaktadır. Kaliteli içerik yazarlarına duyulan ihtiyaç yüzünden, freelance mesleklere bir yenisi, yani dijital içerik yazarlığı da eklenmiştir.
  • Tercüman: Yabancı dile daima ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak bazı alanlarda profesyonel yetkinlik önem taşır. Freelance tercümanlık yaparak istenen çevirileri belirlenen süre içinde sağlayabilirsiniz. Özellikle birden fazla yabancı dil biliyorsanız alacağınız iş sayısı da buna bağlı olarak artabilir.
  • Sosyal Medya Uzmanlığı: Sosyal medya uzmanlığı son yıllarda sıklıkla ihtiyaç duyulan mesleklerden biri haline gelmiştir. Kurumsal sosyal medya yönetimini bir firmaya bağlı olarak ofiste yapabileceğiniz gibi freelance yaparak da gelir sağlayabilirsiniz. Bu mesleği yapabilmek için Photoshop gibi programları kullanabiliyor olmanız görsel içerikler ile kullanıcıların ilgisini çekebilmeniz için gereklidir.
  • Muhasebecilik: Muhasebe, her şirketin ihtiyaç duyduğu bir alandır. Dijital programların gelişmesi sebebiyle muhasebe uzmanları da artık freelance olarak çalışmalarını sürdürebilmektedir. Farklı firmalara uzaktan muhasebe hizmeti verirken, yalnızca gerekli olduğunda yüz yüze görüşme sağlayabilirsiniz.
  • Psikiyatri hizmetleri: Online olarak psikolog hizmeti verebilmek.

Türkiye’de ve Yurt Dışında Freelance Çalışmak

Freelance,çalışma modeli her geçen gün popülerliğini arttırmaktadır. Bugün Amerika’da çalışanların 5 te 1’i freelancer olarak iş hayatına devam ediyor. Bizde her ne kadar bağlı çalışanların oranı daha fazla olsa da yükselen bir oranla çalışma şekli buraya kaymaktadır. Türkiye’de ve dünyada freelancer olarak hizmet verenler hizmetlerini aracılar vasıtası ile sunuyorlar. Ülkemizde ve dünyada freelancer siteleri hangileri gelin beraber göz gezdirelim.

Türkiye’de Freelance Siteleri

Türkiye’de freelance çalışma, her ne kadar uzun süredir var olan bir kavram olsa da etkinliği son dönemlerde artmıştır. Bu da, freelance çalışabileceğiniz pek çok platformun ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Türkiye’de faaliyet gösterebileceğiniz bazı freelance siteleri şunlardır:

Bu gibi siteleri kullanmak için önce üye olmanız gerekir. Genellikle ücretli bir üyelik sistemine sahip olan freelance çalışma sitelerinde üyeliğinizi tamamlayıp uzmanlığınıza dair gerekli açıklamaları girdikten sonra ilanlara başvurabilirsiniz. Böylece potansiyel müşterilerinize daha hızlı bir şekilde ulaşmanız mümkün hale gelir.

Yabancı Freelance Siteleri

Başta İngilizce olmak üzere farklı yabancı dillere hakim olmanız halinde yurt dışı freelance siteleri üzerinden de belirli projelere dahil olabilir ve dövizle gelir elde edebilirsiniz. Bu sitelerden bazıları şunlardır: 

Kategoriler

Loading

Yazılar

İşe başlama

İşe başlama

İşe başlarken fikir geliştirme, fikrinizin nasıl geliştirilmesi gerektiği ile...
}

29 Eki 2022

l

Ekrem Duman

Finans

Banka Hesabı

Kredi

POS

ÖKC

Çek

Teminat

+

Muhasebe

SMMM

YMM

Denetim

Vergi

Bütçe

Raporlama

+

Hukuk

Sözleşmeler

KVKK

İcra

İflas

Arabuluculuk

Dava

+

İK

İşe alım

Performans

Bordrolama

Yetenek

Sadakat

Ücret

+

Bilişim

ERP

Ofis yazılımları

Sunucu

Laptop

E-fatura

E-imza

+

Satış

Satınalma

Kalite

Müşteri

İdari İşler

Güvenlik

Devlet

Bilişim

İk

Muhasebe

Finans

Güvenlik

Hukuk

İdari İşler

Kalite

Müşteri Yönetimi

Pazarlama

Satış

Satınalma

Kurumsal

Arge

Girişimcilik

Devlet

İşimi Kurmak İstiyorum

Kendi işinizi kurmak istediğinizde size lazım olacak bilgilerin bir araya getirildiği bölümümüzdür. Karmaşıklığa son, düzenli ve adım adım işlem adımlarını başarıp şirketinize kavuşucaksınız.

İşimi Büyütmek İstiyorum

İşinizi kurdunuz ve bir sonraki hamleye geçip büyümek istiyorsunuz. Size birçok kategoride ipuçları ve işlem adımları ile yol göstererek işinizi büyütmenizi sağlayalım.

Pin It on Pinterest

Share This