Bir girişime başlamak sonrasında başarılı bir şekilde bunun devamını getirmek kolay değil. Birçok iniş çıkış yaşanabiliyor girişimcinin çıktığı yolculukta. Bu yazımızda girişimcinin şirket yönetiminde en başta dikkat etmesi gereken noktalara değineceğiz.
İçerik Listesi
1. İş modeli
Bir alan üzerine çalışmaya başladıktan sonra odak noktası anlamında dağılma çok hızlı gerçekleşebiliyor. Bu durum bir başına başlanılan işlerde daha çok yaşanıyor. Çünkü kendi bakış açımızla bu yakalanması zor bir durum. Yapılan işle ilgili olarak bir iş modeli oluşturmak çok önemli. Oturup biraz kafa yorarak süreçlerinizin üzerinden geçip bunu modelleyerek yapınızı oturtmanız elinizi oldukça güçlendirecektir. Hele ki yazarak ve çizerek kafanızdaki şeyleri kağıda dökmek ve sonrasında bunları tekrar tekrar revize ederek nihai bir plan oluşturmak inanılmaz faydalı. Versiyon vererek modellemenizi yazmanız yaşadığınız süreçlerdeki gelişmeleri takip etmek açısından da size oldukça önemli. Size analiz ve yorumlama kabiliyeti kazandıracaktır.
2. Nakit yönetimi
Nakit olmadan olmuyor dimi? Bir şekilde parayı yönetmeniz gerekiyor. Bu süreç fikir aşamasından sermaye bulmaya, sonrasında işi canlıya aldığınızda yaptığınız operasyonel harcamaları yönetmeye, gelir getiren kalemlerinizin peşinden takip yapmaya kadar uzanan bir serüven. İş modelinde direk nakite ulaşan bir yapınız varsa ne mutlu! Bir çok durumda nakit oluşturmaya başlamak için uzun bir operasyonel planlama ve nakit yakma sürecinden geçiliyor. Yukarıda bahsettiğimiz iş modeli üzerinde iyi çalışılmadı ise istenilen sonuçla karşılaşmak oldukça zor. Bundan dolayı bir işletmenin sürekli yaşayan bir nakit akım çalışması olması gerekiyor. Bunu bir sefer yapıp bırakılmamalı ya da aylık çalışmalar yapıp ilerlenmemeli, sürekli ilgi ve güncelleme gerektiren bir durum. Yaptığınız iş ne kadar para kazandırıyor gözükse de eğer bu nakdi düzgün yönetmezseniz şirketi sonlandırma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İşi en başta sıkı tutup nakit yönetiminizi yaşayan bir akış olarak düzenleyin ve takip edin.
3. Operasyon yönetimi
Şirketin yönetimi olarak aktivitelerini gerçekleştiren operasyon bölümleri üzerine emek sarf etmek gerekli. Pürüzsüz bir müşteri deneyimi, finansa akışların düzenli olması, stok açısından yok satmamak, insan kaynakları süreçleri gibi üzerine emek harcanması gereken onlarca konu var. İşlerinizi icra ederken birçok konu hakkında zorluklarla, sıkıntılarla karşılaşacaksınız. Ama bunlar sizi yıldırmasın, daha iyisini nasıl yaparım sorusunun cevaplarını arayarak bulduğunuz çözümleri hızlıca adapte edip çevik bir yapı kurmaya çalışın. Günümüzde rekabet ve müşteri memnuniyeti o kadar ezici iki güç ki şirketleri sahneden dışarı atabiliyor. Operasyonel mükemmellik ilk günden yakalayabilmeniz oldukça zor ama vereceğiniz emeklerle olgunlaşacak ve oturacak bir kavram.
4. Sürdürülebilirlik
Her defasında bir Amerika kıtası keşfetme lüksümüz yok. Bir çok şirket işleyişlerinde yaptığı iyi ve örnek işleri devamlı kılmanın yollarına bakmıyor. Sürdürülebilirlik bulduğunuz çözüm ve inovatif yaklaşımların kalıcı bir şekilde şirket süreçlerinize yerleşmesi ile olur. Yegane itici güçlerden biri olan sürdürülebilirlik sayesinde şirketiniz uzun yıllar yaşama şansı elde eder. Bu güç ile kendini bir bukalemun gibi zamanın şartlarına ve koşullarına göre ayarlayan şirketler hep diğerlerinin bir adım ötesinde olacak.
5. İç ve dış müşteriler ile iletişim
Yaptığınız işin karşılığında hem içeride hem dışarıda müşterileriniz var. İçeride insan kaynağınız ve yatırımcılarınız ile diyalog, dışarıda ürün ve servislerinize talip ihtiyaç sahipleri müşterileriniz. Bu ikisi ile yapacağınız iletişim de çok kritik. Şirket kültürü ve işleyişiniz, finansallarınız ile ilgili iç müşterilerinize mümkün olduğu kadar iletişim kanallarınızı açık tutmanız gerekli. Geri bildirim ve bilgi ile besleme ile diyalog mümkün. Şirket süreçlerini ve içinde bulunduğu durumu saklayan bir çok şirket üst yönetimi mevcut. İş arkadaşı ve yoldaş olarak seçtiğiniz kişiler sizin insan kaynağınız. Bir yola çıkarken yanımda bulunsun diye seçtiğiniz kişiler. Mümkün olduğu kadar bilgilendirme ile bu kişileri süreçlerinizin içinde ve fikirlerine başvurarak ilerleyin, ummadığınız çözümler buralardan çıkacaktır. Müşterileri dinlemek de sizin için ayrı bir hayati fonksiyona bağlıyor, satış. Ürün ve servislerinizi müşterinin istediği şekilde yapmak zorundasınız. Ne olursa olsun sonu satışa dönmeyecek servis ve ürünler ortaya çıkarmaktan uzak durun. Bu sayede sermayeniz boşa gitmesin.
6. Raporlama
Yapılan şirket aktiviteleri sonucu bir çok sonuç ortaya çıkmakta. İlk öncelikle yaptığınız işlerin sonuçlarını raporlayabilecek yapıda işlerinizi kurgulamanız gerekmekte. Ölçülmeyen işte kesinlikle sahiplik gibi bir hisse kapılmayın. Rüzgar nereye eserse oraya gidecek bir yapıya sahip olursunuz. Ama işler iyi gidiyor zannederken bir bakmışsınız bir yerdeki açık şirketin altını oyuyor. Bundan dolayı raporlanabilir yapıyı kurmak sizi güvenli alanda tutacak ve bir sonraki sıçrayışınızın temel taşı olacaktır.
7. Analiz
Raporlanabilir bir yapıya kavuştuysanız artık konuşabilecek verileriniz var demektir. Ham veriyi bilgiye çevirecek güç sizde. Analitik yaklaşımlar sergileyip çıkarımlar yaparak şirket hareketleriniz sonucu oluşan verileri bir sonraki hareketiniz için temel yapın.
Müşterinin hangi ürünlere talep gösterdiği, kargo maliyetlerinde nasıl optimizasyon sağlanacağı, maliyet ve girdi maliyetlerinde nelere dokunabileceğiniz, işe bağlılık oranları gibi bir çok analiz önünüze gelecek. Şirketin dümenini buradan çıkacak analiz sonuçlarına göre doğru limanlara götürmek sizin elinizde olacak.
Şirket yönetimi içinde bir çok fonksiyonu içeren bir kavram. Yaptığınız işe göre altı doldurulması gereken bir çok unsur var. Buna benzer yazılarımıza bu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Tahmini okuma zamanı: 4 dakika