Oyun dünyası her geçen gün donanım ve yazılım anlamında gelişmeye devam ediyor. Game Streaming Türkçe manası oyun akışı servisleri de popülerlik kazanmaya başladı. Evde geçirilen sürelerin de artmasıyla zaten güzel kazançlar elde etmekte olan bu sektör, ivmesi için vitesi daha da yükseltti. Artık her geçen gün oyun dünyası ile ilgili bir tohum yatırım haberi, ya da devler tarafından stüdyo alımı gibi haberler duymaktayız. Oyun bilgisayarı, oyun konsolu, online oyun akışı firmalarına gelin beraber göz atalım ve tercihler üzerine duralım.
Oyun Bilgisayarı
Yıllar önce kasa+monitör bileşimi ile hayatımıza giren bilgisiyar oyun deneyimi bugün donanım anlamında çok çeşitlendi. Artık bir çok markanın artık oyunculara özel alt markaları veya direkt olarak oyunculara özel şirketler görmekteyiz.
- HP ye baktığımızda OMEN alt markası ile bu sektörde.
- Asus tarafında Republic of Gamers kısaltılmışı ROG serisi ile bu alanda faaliyet gösteriyor.
- Dell çatısı altında Alienware markası oyunculara hitap ediyor.
- Lenova da Legion markası altında oyun sektörüne hitap ediyor.
- Casper Excalibur markası ile sektörde.
- MSI firması birkaç farklı seri ile sektörde.
- Monster firması ise bir Türk firması olarak, kendini oyun bilgisayarı olarak konumlandırıyor.
Oyun Konsolu
Sony
Sony firması yıllardır farklı sektörlerde insanların eğlence ve elektronik alanında ihtiyaçlarına yönelik ürün ve servisler çıkaran bir marka. Japonya’nın ününü dünyanın dört bir tarafına salan markaların içinde yer alıyor. Bugün sinema sektöründe Sony Pictures entertainment markası, müzik sektöründe Sony Müzik Entertainment ve oyun yapımında Sony Interactive Entertainment markaları ile boy gösteriyor. Bu saydığımız firmalar içerik kısmı ile ilgili. Ayrıca, bu içerikleri tüketecek donanım tarafı ile ilgili elektronik ürünleri üreten ana firma mevcut. Elektronik kısmında bir çok alanda yine lider bir firma. Ses sistemleri ve Televizyon alanında çok kaliteli cihazlar yapmakta.
https://www.sony.com.tr/ bu adresten ürün ve servisleri inceleyebilirsiniz.
Playstation
Sony firmasında oyun konsolları firmanın en başarılı olduğu alanların başında geliyor. Playstation markası ile yıllardır oyun tutkunlarını peşinden sürükleyen bir marka olmayı başardı. Bunu yaparken sadece donanım ile ilgilenmedi 360 derece olduğu sektörü kavrayacak ürün ve servisleri geliştirmeyi eksik etmediler. AAA kalitesinde oyunlar çıkaran stüdyoları ile sadece Playstation özel oyunlar ile oyuncuları peşlerinden sürüklediler. Pandemi dolayısıyla insanlar evlere kapanınca, oyun sistemlerine olan talep zirve yaptı. Üretim tarafında firmalar tedarik zincirinde sıkıntılar yaşadı. Dolayısıyla Playstation 4 ile yıllar süren güzel bir performanstan sonra Playstation 5 ile piyasanın taleplerine yetişemez durumdalar.
https://www.playstation.com/tr-tr/
Playstation Plus
Playstion için Sony’nin oluşturduğu abonelik servisidir. Her ay, o aya ait özel 2 veya 3 oyun hakkına, çevirimiçi oyun modlarına ve psn üyerlerine özel indirimlerle oyun alma hakkına sahip olursunuz. 12 aylık 240 lira, 3 aylık 100 lira, aylık 40 lira gibi fiyatlarla sahip olabilirsiniz.
https://www.playstation.com/tr-tr/ps-plus/
Microsoft
Xbox
Windows’la başlayan yazılım yolculuğunu bir IT şirketi olarak Microsoft, dokunabileceği her teknolojik alana genişletmeye çalıştı. Xbox ekosistemi de bunun en güzel yansımalarından biri oldu. Bugün gelinen noktada donanım tarafında konsolda Series x gibi çok güçlü donanıma. Series s ve one x gibi çeşitlerle her keseye hitap etmeye çalışıyor. Ülkemiz şartlarında fiyatlar yüksek olsa da fiyat performans açısından iyi iş çıkartıyor. Son çıkan oyunları, bir oyun bilgisayarı almanın veya toplamanın çok altında maliyetlerle oynatma imkani vermekte.
Gamepass
Sadece donanım olarak da bırakmıyor, gamepass ile oyun hizmeti de veriyor. Gamepass platformu ile yeni çıkan oyunlara onboarding hizmeti veriyor, bir nevi tutundurma çalışması yapıyor. Müşteriye belli sürelerde oyunu deneyimleme imkânı tanıyor. Oyunu oynayıp beğenen kişilere gamepass indirimi ile indirimli bir şekilde alma imkânı sunuyor. Oyun firmalarına bu abonelik sisteminden de içeride bulunduğu sürece kaynak ayırıyor. Eaplay gibi platformları da bünyesine katarak büyüyen bir kataloğa sahip. Elindeki Microsoft oyun stüdyoları ile yetinmeyip yeni oyun stüdyoları alıyor. En son Beatshade firmasını 7.5 milyar dolar gibi bir fiyatla alıp hemen gamepass kataloğuna kalıcı bir şekilde oyunları ekledi. Kendi oyun stüdyolarının zaten çok iyi oyunları var. Bunlardan bir kaçını sayalım. Forza serisi, Minecraft, Gears of War, Microsoft Flight Simulator gibi AAA kalitesinde oyunları var. Bilgisayar ve konsol için farklı fiyatları aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.
https://www.xbox.com/tr-TR/xbox-game-pass?xr=shellnav
Nintendo
Switch
Nintendo eğlence dünyasına 1889 yılında kartlarla başlayan bir firma. Uzun soluklu yaşamında konsol denince akla ilk gelen firma olmayı başaran firma yıllar içinde kendini geliştirip çok satan konsollar listesine adını yazdırmayı başardı. Karma bir konsol ile tvden bağımsız bir yapı ile Super Mario, Zelda gibi kendi ürettiği hit oyunları oynatırken dışarıdan oyun stüdyolarının da yüzlerce oyunu bu platforma açık.
https://www.nintendo.com/switch/
Nintendo Switch Online
Nintendo Switch için Online olarak oyunları oynamak, Nintendo ekosistemindeki oyunlardan bazılarına erişim ve eski nes serisi oyunları oynatmak için oluşturulmuş olan online abonelik servisidir.
https://www.nintendo.com/switch/online-service/
Online oyun akış servisi
Nvdia Geforce Now
Nvdianın ekran kartı ve chipset üretiminden sonra online olarak bu dünyada yer almasına karar vermesiyle ortaya çıkan abonelik bazlı online oyun akış erişim platformu adı Geforce Now. Bu yapıda oyunlara erişim sağlamıyor aslında oyunları oynatacak olan donanıma erişim sağlanıyor. Ortalama 25 mb/sn hızlarda internette stabil olarak full hd oyunları tüm detayları ile oynatabiliyor. Sadece terminal olarak kullanacağınız bir bilgisayar olması yeterli. Steam, epic, uplay deki sınırlı sayıda ulaşım sağlanıyor. Türkiye’de Turkcell ile anlaşarak Gameplus adlı site üzerinden servis veriyor. Başlangıç için üç aylık paket 149,70, aylık olarak 74,90 olarak paketler belirlenmiş durumda.
Google Stadia
Google’ın bir çok online serivis hizmeti bulunuyor. Online oyun deneyiminden de kendini uzakta tutmadı ve ben de pastadan bir dilim almak istiyorum dedi. Ülkemizde bu servise şu anda erişim bulunmuyor. 10 mbit hızla, donanımdan bağımsız olarak oyunları stream ederek size sunuyor.
Xcloud
Microsoft’un Xbox ekosistemini online erişime açık hale getirme çabasının bir parçası. Henüz ülkemizde erişime açılmadı. Microsoft artık müşterilere nereden dokunabilirim ve daha çok temas sağlarım yolunu tercih edip kapalı ekosistemler döneminden kendini çıkardı. Buradan da elindeki oyun portföyüyle pastadan güzel bir dilim alacaktır.
https://www.xbox.com/tr-TR/xbox-game-streaming/project-xcloud
Tercihler
Fiyat performans açısından herkesin yöneleceği konsol, bilgisayar ve online ortam birbirinden farklı olabilir. Tamamen kişisel beklentilerin karşılanması ile ilgili bir durum bu. Eğer Playstation Stüdyolarının oyunlarını oynamak istiyorsanız Playsationa yöneleceksiniz, eğer Gamepass yapısı ile yüzlerce oyuna ulaşmak istiyorsanız PC veya Xbox serisi konsollara yöneleceksiniz. Super Mario ve Nintendo yapımı oyunları beğeniyorsanız Switch tercih etmelisiniz. Eğer ki donanım bağımsız artık bulut oyuncusu olacağım derseniz Geforcenow platformu ile yolunuza ilerlemeniz gerekiyor. Her birinin ilk başlangıç yatırım maliyeti ve sonrasında devam etmeniz için süreklilik maliyetleri bambaşka. Terazinin bir kefesinde siz, diğer kefesinde tercihleriniz. Seçiminizi düzgün yapıp fiyat performansı yakalamak sizin elinizde.