Her şey bir fikirle başlar. Ama bir işletme için iyi bir fikre sahip olmak, girişimciyi başarıya ulaştırmak için yeterli değildir. Fikrinizi bir iş konsepti haline getirmelisiniz. Fikrim çok harika lafını senden önce de çok kişi söyledi. Doğrudan sadece fikre dayanarak başlamak risklidir. Bir işletme sadece fikirler üzerine değil, iyi tanımlanmış kavramlar ve planlar üzerine kurulmalı. Bunun yerine, fikirlerinizi iş planınıza dahil edebileceğiniz somut konseptlere dönüştürmeye çalışın.
İş konsepti nedir?
İş konseptini güvenilirliği test edilmiş iyi tanımlanmış bir iş fikri olarak düşünülebilirsiniz.
Konsepti, hizmet/ürün, hedef kitle ve bir şirkete rakiplere göre avantaj sağlayan benzersiz bir değer teklifi gibi bilgilere sahip fikirdir.
Fikir ve Konsept arasındaki fark
Bir fikir, ortaya çıktığınız bir iş olasılığının/fırsatının “zihinsel yapısı” olarak adlandırılabilirsiniz.
Bir iş konsepti ince ayar sürecinden geçmiş ve daha az tutarsız bir fikir biçimi olarak görelim.
İş Konsepti genellikle ürününüzün veya hizmetinizin özünü yakalayan bir veya iki ifadedir.
Örnek 1
İş Fikri: Bir spor aktiviteleri merkezi kurmak istiyorum.
İş Konsepti: Ataşehirde yaşayan annelere yönelik çocuklarıyla gelip spor yapabilecekleri bir merkez yapmak istiyorum
Bunun için talep olup olmayacağını o çevrede oturan kişilerle görüşerek yoklayabilir, ne kadarlık bir bütçe ayırabileceklerini araştırarak daha somut hale getirebilirsiniz.
Örnek 2
İş Fikri: Bir restoran kurmak istiyorum
İş Konsepti: Lüks semtlerde vegan ürünlerden oluşan burger restoranları açmak istiyorum.
Fikirlerinizi konseptlere dönüştürmenin zamanı geldi.
Fikirlerinizi Konseptlere Dönüştürme Adımları
İlk hareket, “Teklifiniz nedir?” ve “Ürününüz / hizmetiniz ne yapar?” gibi olağan soruları yanıtlamanın yanı sıra aşağıdaki adımları atarak fikrinizi ortaya çıkarmaktır.
Hedef pazarınızı bulun
İşletmenin yöneleceği Hedef Pazar segmentini bulun. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi nerede ve kime satmak istediğinizi öğrenin ve pazarlama çabalarınızı oraya yönlendirin.
Hedef pazarınızı şekillendiğinde aşağıdaki adımların üzerinden geçin:
Müşteri Tabanınızı Analiz Edin: Hedef pazarınızı tanımlamanın en iyi yolu müşteri verilerinizi toplamak ve analiz etmektir. Bunun için raporlar satın alın veya sahada birebir araştırma yapın.
Rakiplerinizi Bulun: Fikriniz devrim niteliğinde veya ezber bozan olmadığı sürece, ilgi alanınız boyunca faaliyet gösteren mevcut işletmeler olacaktır. Rakiplerinizi ve pazarlama taktiklerini mümkün olduğunca erken tanımladığınızdan emin olun. Örneğin dükkan açacağınız yerin etrafındaki benzer işletmelerin müşteri yoğunluklarını inceleyin, hangi ürünlerin tercih edildiğini araştırın.
Rakiplerinizin Müşteri Tabanını Analiz Edin: Rakiplerinizin müşteri tabanını analiz edin; Pazarlama çabalarıyla kimi hedef aldılar? Ürünlerini nerede satıyorlar?
Hedef pazar tanımlaması yapın
Hedef pazarınızı ve hedef kitlenizi çözdükten sonra, iş fikrinizin hedef pazarda uygulanabilirliği hakkında araştırma yapın.
Basit bir ifadeyle, iş fikrinizin hedef kitlelerinizi ilgilendirip ilgilendirmediğini belirlemelisiniz. Bu, hedef pazarı ve tam olarak neyi gerektirdiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Ürününüzün istediğiniz kategoriye girip girmediğini öğrenebilirsiniz. Düzgün olarak yapıldıktan sonra, ilerleyebilir ve net bir vizyonla fikriniz üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.
Fikrinizin değerini test edin
Değer testi, bir müşterinin ürün veya servisi kullanmasından elde edeceği somut faydalar olarak düşünebilirsiniz. Birkaç kelime ile ürün veya servislerinizin müşteriler için sağlayacağı açık faydaları belirtin, iş yapış şeklinizin rakiplerinizden sizi farklı kılacak ve sizden alışveriş yapmalarını sağlayacak unsurlar neler belirtin.
Bunu yapmak fikrinizi ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak ve iş konseptinizi oluşturmak için her şeyi bir araya koymanıza yardımcı olacaktır.
Daha iyinin peşinde koşun
Bir fikirle başladınız ve bunun dışında bir konsept oluşturdunuz, ancak geri bildiriminizi alamıyorsanız da önemli değil. Daha iyisi olana kadar çabalamaya devam edin. İyileştirme ve geliştirme sayesinde zamana yenik düşmeden ilerleyebilirsin.
Artık odaklanabilirsin! Fikrinizi artık somut bir iş konseptine dönüştürdünüz.
İş konsepti net bir şekilde tanımlandıktan sonra, bir iş modeli oluşturma ve uygulamak için sonraki aşamaya geçebilirsin.