e-Arşiv Fatura Rehberi

e-Arşiv fatura rehberi yazımız ile merak ettiğiniz sorulara cevap bulabileceksiniz. İ

e-arşiv fatura nedir?

433 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-Arşiv Uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda saklanması, ibrazı ve raporlamasını kapsayan dijital altyapılı bir sistemdir.

e-Fatura mükellefi olmayan vergi mükellefleri ve gerçek kişilere kesilen tüm faturalar, e Arşiv fatura olarak düzenlenir. Fatura olması nedeniyle, e-Fatura gibi e Arşiv fatura da yeni bir belge türü değildir ve VUK gereği bir faturada bulunması gereken unsurlar aynen geçerlidir. Kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

Uygulamasının e-Fatura uygulamasından farklı olan en belirgin noktası, oluşturulan faturanın Gelir İdaresi merkezi üzerinden değil, doğrudan elektronik iletişim araçları veya kağıt çıktı alınarak alıcıya iletilmesidir.

https://portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ linki üzerinden başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

E-arşiv Fatura Kimler Kullanmak zorunda?

E-Arşiv faturayı zorunlu olarak kullananlar ve gönüllülük esasına göre kullananan mükellef olabilir. Zorunlu olan mükelleflerin durumlarından ilki, e-Fatura kullanıcısı olmaktır. GİB’e yapılacak başvurular ile gerekli tüm işlemler sağlanarak, belirtilen zaman içerisinde e-Arşiv Faturaya geçiş yapılmalıdır. Aşağıdaki noktaları inceleyerek e-arşiv faturayı kimler kullanmak zorunda öğrenebilirsiniz.

  • e-Fatura mükellefi iseniz,
  • İnternet üzerinden ilan yapıyorsanız ya da hizmet satanlara aracılık ediyorsanız,
  • Tek bir gün içerisinde vergiye tabi olmayan kişiler 30 bin TL ve üzerinde fatura düzenliyorsanız, (2021 rakamı)
  • Tek bir gün içerisinde vergiye tabi olmayan kişiler 10 bin TL ve üzerinde fatura düzenliyorsanız, (2022 rakamı)
  • Tek bir gün içerisinde vergi mükellefi olan kişilere vergi dahil 5 bin TL üzerinde fatura düzenliyorsanız.(2021 rakamı)
  • Tek bir gün içerisinde vergi mükellefi olan kişilere vergi dahil 1.500 TL üzerinde fatura düzenliyorsanız.(2022 rakamı)

E-arşiv Fatura Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

  • e-Fatura’dan farklı olarak uygulamasında sistem yanıtlarının olduğu (gitti, gitmedi, kabul edildi veya edilmedi vs.) karmaşık bir yapı yoktur. Merkezde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yer almadığı basit bir yapıya sahiptir.
  • Fatura kesildiğinde kargo ile zaman kaybetmek yerine mail yoluyla sadece saniyeler içinde alıcıya gönderme avantajına sahipsiniz.
  • Kağıt faturaları matbaaya bastırma, yazdırma, arşivleme ve kargolama maliyetleri tamamen ortadan kalkar.
  • Perakende sektöründeyseniz müşteriniz mağazadan çıkmadan maille veya SMS ile faturasını ek servisler vasıtasıyla alabilirsiniz.

Özel entegratör aracılığıyla e-Arşiv uygulamasını kullanmak isteyen mükelleflerin, öncelikle e-Fatura mükellefi olması gerekmektedir. e-Fatura mükellefi olmayan firmalar e-Arşiv kullanamazlar

}

9 Ara 2021

l

Ekrem Duman

Finans

Banka Hesabı

Kredi

POS

ÖKC

Çek

Teminat

+

Muhasebe

SMMM

YMM

Denetim

Vergi

Bütçe

Raporlama

+

Hukuk

Sözleşmeler

KVKK

İcra

İflas

Arabuluculuk

Dava

+

İK

İşe alım

Performans

Bordrolama

Yetenek

Sadakat

Ücret

+

Bilişim

ERP

Ofis yazılımları

Sunucu

Laptop

E-fatura

E-imza

+

Satış

Satınalma

Kalite

Müşteri

İdari İşler

Güvenlik

Devlet

Bilişim

İk

Muhasebe

Hukuk

Kalite

Finans

Pazarlama

Satınalma

Arge

Kurumsal

Girişimcilik

Devlet

İşimi Kurmak İstiyorum

Kendi işinizi kurmak istediğinizde size lazım olacak bilgilerin bir araya getirildiği bölümümüzdür. Karmaşıklığa son, düzenli ve adım adım işlem adımlarını başarıp şirketinize kavuşucaksınız.

İşimi Büyütmek İstiyorum

İşinizi kurdunuz ve bir sonraki hamleye geçip büyümek istiyorsunuz. Size birçok kategoride ipuçları ve işlem adımları ile yol göstererek işinizi büyütmenizi sağlayalım.

Pin It on Pinterest

Share This