e-Arşiv fatura rehberi yazımız ile merak ettiğiniz sorulara cevap bulabileceksiniz. İ
e-arşiv fatura nedir?
433 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-Arşiv Uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda saklanması, ibrazı ve raporlamasını kapsayan dijital altyapılı bir sistemdir.
e-Fatura mükellefi olmayan vergi mükellefleri ve gerçek kişilere kesilen tüm faturalar, e Arşiv fatura olarak düzenlenir. Fatura olması nedeniyle, e-Fatura gibi e Arşiv fatura da yeni bir belge türü değildir ve VUK gereği bir faturada bulunması gereken unsurlar aynen geçerlidir. Kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Uygulamasının e-Fatura uygulamasından farklı olan en belirgin noktası, oluşturulan faturanın Gelir İdaresi merkezi üzerinden değil, doğrudan elektronik iletişim araçları veya kağıt çıktı alınarak alıcıya iletilmesidir.
https://portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ linki üzerinden başvuru gerçekleştirebilirsiniz.
E-arşiv Fatura Kimler Kullanmak zorunda?
E-Arşiv faturayı zorunlu olarak kullananlar ve gönüllülük esasına göre kullananan mükellef olabilir. Zorunlu olan mükelleflerin durumlarından ilki, e-Fatura kullanıcısı olmaktır. GİB’e yapılacak başvurular ile gerekli tüm işlemler sağlanarak, belirtilen zaman içerisinde e-Arşiv Faturaya geçiş yapılmalıdır. Aşağıdaki noktaları inceleyerek e-arşiv faturayı kimler kullanmak zorunda öğrenebilirsiniz.
- e-Fatura mükellefi iseniz,
- İnternet üzerinden ilan yapıyorsanız ya da hizmet satanlara aracılık ediyorsanız,
- Tek bir gün içerisinde vergiye tabi olmayan kişiler 30 bin TL ve üzerinde fatura düzenliyorsanız, (2021 rakamı)
- Tek bir gün içerisinde vergiye tabi olmayan kişiler 10 bin TL ve üzerinde fatura düzenliyorsanız, (2022 rakamı)
- Tek bir gün içerisinde vergi mükellefi olan kişilere vergi dahil 5 bin TL üzerinde fatura düzenliyorsanız.(2021 rakamı)
- Tek bir gün içerisinde vergi mükellefi olan kişilere vergi dahil 1.500 TL üzerinde fatura düzenliyorsanız.(2022 rakamı)
E-arşiv Fatura Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
- e-Fatura’dan farklı olarak uygulamasında sistem yanıtlarının olduğu (gitti, gitmedi, kabul edildi veya edilmedi vs.) karmaşık bir yapı yoktur. Merkezde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yer almadığı basit bir yapıya sahiptir.
- Fatura kesildiğinde kargo ile zaman kaybetmek yerine mail yoluyla sadece saniyeler içinde alıcıya gönderme avantajına sahipsiniz.
- Kağıt faturaları matbaaya bastırma, yazdırma, arşivleme ve kargolama maliyetleri tamamen ortadan kalkar.
- Perakende sektöründeyseniz müşteriniz mağazadan çıkmadan maille veya SMS ile faturasını ek servisler vasıtasıyla alabilirsiniz.
Özel entegratör aracılığıyla e-Arşiv uygulamasını kullanmak isteyen mükelleflerin, öncelikle e-Fatura mükellefi olması gerekmektedir. e-Fatura mükellefi olmayan firmalar e-Arşiv kullanamazlar