İçindekiler
Dropshipping nedir?
Dropshipping rehberi
Dropshipping iş modeli
Dropshipping iş modeli karlı mı?
Dropshipping ile iş yapmak ne kadar zor?
Dropshgipnge baştan başlamak mı yoksa hazır bu işi yapanlardan devir almak mı?
8 adımlı Dropshipping’e başarılı başlangıç planı
1.Zaman sermayenden Dropshippinge vakit ayır
2.Hayallerini gerçekleştirecek ürünü bül
3.Ürünlerin tedarikçisini bul
4.Rakip analizi
5.Ürünü google ile listele
6.Şirket kuruluş işlemlerini tamamla
7.Pazarlama yapını oluştur
8.Muhasebeni tut
Dropshipping nedir?
Dropshipping , müşterilere elinizde ürün stoklamadan satış yaptığınız, envanterinizi tutmak ve siparişlerinizi göndermek için üçüncü bir taraf kullandığınız satış yöntemidir. Dropshipping işletme sahipleri, işletmelerinin markalaşma, pazarlama ve müşteri yönetimi kısmına odaklanırken, üçüncü bir taraf onlar için lojistiğini ele alır.
Dropshipping rehberi
Dropshipping öğrenmesi kolay olmayan bir satış yöntemidir. Ama girişimiciliğe başlangıç için biçilmiş bir kaftandır. Ürüne ve stok tutmaya para ayrılmadığı için yoğun sermaye yatırımı yapmadan direk girişimci ruhunuzu parlatabilirsiniz. Yeni girişiminizin performansından emin olduktan sonra ileriye dönük düzenli gelir elde etmenin kapısını aralamış olacaksınız.
Dropshipping iş Modeli
Dropshipping iş modeli karlı mı?
Stoksuz satış tüccarlar için karlı bir iş modeli olabilir, çünkü nakliye veya üretimden sorumlu değilsiniz. Bir toptancının normalde sahip olacağı gibi büyük maliyetlere maruz kalmayan düşük riskli bir iş modelidir ve doğru tedarikçilerle iyi bir kar marjı elde edebilirsiniz.
Dropshipping ile iş yapmak ne kadar zor?
Dropshipping iş modeli sermaye gerektirmediği için birçok kişi bu işi yapabiliyor. Ürün seçimi ve karlılık yakalamak çok zor. İşin pazarlama kısmını birçok kişi gerçekleştiremiyor. Ürünü sipariş edip listelemek ile işin bittiğini düşünenler var. Sesisinizi duyurmanız ürünlerinizin orda olduğunu ilan etmeniz gerekiyor. Çok sıkı rekabet var, sizi görüntüleyenler aynı ürün için başkasını da görüntüleyebiliyor. Dünyada yalnız değilsiniz.
Dropshgipnge baştan başlamak mı yoksa hazır bu işi yapanlardan devir almak mı?
Dropshipping işini uzun süre devam ettirmek sabır işidir, birçok kişi yaşamındaki ana değişikliklerden kaynaklı yaptığı işi değiştirme kararı alabiliyor. İşini devretmek isteyen birçok kişi artık mağazasını internetten satılığa çıkarabiliyor. Ufak bir aramayla sizde yapılan işler ve işlerin büyüklükleri hakkında fikirler elde edebilirsiniz. Sonrasında sıfırdan başlamak veya hazır düzene geçmek sizin elinizde.
8 adımlı Dropshiping’e başarılı başlangıç planı
1. Zaman sermayenden Dropshippinge vakit ayır
Sıfırdan Dropshippinge giriş imkanı çok az kişide yaşanabilecek bir durum. Aileden bir destek olmadan kendi başına bu işe başlayacaksanız düzenli bir gelir akışına ihtiyacınız var. Günlük mesainizden bir kısmını kendinizi donatmak ve ilerisi için hazırlamak ile ilgili kullanmalısınız. İnternette artık bir çok eğitim kaynağı mevcut. Özellikle pazarlama araçlarını çok iyi öğrenmelisiniz. Dropshippingde kullanılan teknik altyapılar da önemli.
Dropshippinge başlayıp da çok iyi rakamlara ulaşmak hemen olacak şey değil. Pes etmemek öğrendiklerinizi tecrübe hanenize yazarak bir sonraki hamlenizi daha iyi planlayarak bu işte ilerleyebilirsiniz. Gelirinizden gerektiğinde eğitime de ürünlerinizi pazarlamaya da kaynak ayırmanız gerekebilir, birikimlerinizi buraya kanalize ederek ilerisi için daha iyisini planlayın.
Zaman içerisinde dropshippping ile ilgili tecrübeyle aşağıdaki konuları daha iyi kavrama yeteneklerine kavuşabilirsiniz:
- Müşteri beklentileri ve müşteri davranışları sahada nasıl şekilleniyor.
- Hangi durumlarda neye daha çok dikkat ve para ayırmalısınız
- Güçlü ve zayıf yanlarınız neler?
- İyi bir girişimci olabilmek için kazanmanız gereken yetenekler nelerdir?
İlk yıl pazarlama kabiliyetlerinize odaklanmanız da fayda olacaktır. Ortalama 1 yıl boyunca pazarlama faaliyetleri ile uğraşma sonucu mağazanız iyi hacimlere evirilecektir. Sonrasında yakalanan frekansı ve odağı büyütmek için faaliyetlerinizi geliştirirsiniz.
Dropshipping ile kendinize sadece bir yeni gelir kaynağı oluşturmuyorsunuz, online dünyada girişimcilik, ileride satılabilecek bir varlık inşa ediyorsunuz.
En başından itibaren dropshipping modeline para yatırarak büyüme modeli yanlış olabilir. Sistem dinamiklerini anlamak için işin mutfağında yer alan girişimciler daha başarılı oluyor. Bilmediğin şeye hükmedemezsin. En azından temel seviyede işinin dokunduğu mekanikler hakkında genel kültür elde etmeye çalış ve ileride kendin halledebileceğin temel şeyleri boş yere dışarıdan temin etme. Yoksa pazarlamacılar ve kod yazanlara kazandırıp elinde kalan dip karlılıkla yetinmek zorunda kalırsın.
2 . Hayallerini gerçekleştirecek ürünü bul
Satış yapabilmek için ürün bulmak en zorlu kısmıdır. Satışını yapabileceğin niş bir ürünü bulmak kolay değil. Yerel bir mahallede bir kaç rakibin olduğu yerde fiziksel bir mağaza açmıyorsun. Senin gibi aynı üründen satan binlerce kişi rakibin olacak. Aradan sıyrılmak ve kar etmek için pazar araştırmanı iyi yap. Ürünü kaça alabileceğini iyice araştır. Trend, kaliteli ve erişilebilir fiyatlar mağazanın devamlılığını sağlayacaktır. En önemlisi alırken kazanmak.
3. Ürünlerini tedarikçisini bul
Ürünlerini düzenli olarak alabileceğin bir tedarikçi bulmak çok önemli. Pandeminin etkilerinin ve kapanmaların hala devam ettiği Çin dünyanın ürün tedarikçisi olmaktan çıkmaya başladı. Lojistik maliyetlerinin de artmasıyla uzak rotalardan ürün satmanın cazibesi yok oldu. Hedeflenen ürünleri kendi ülkenden temin etmen bekleme süreleri açısından düşününce daha faydalı. Birçok Avrupa ülkesi de siparişlerini Türkiye’ye kaydırmış durumda.
4. Rakip analizi
İnternette yer alan rakipleri müşteriymiş gibi incele. Ürüne giderken nasıl yöntemler kullanıyorlar öğren. Ürün tanıtım yazılarını, sosyal medya hesaplarını, reklam verme taktiklerini öğren. Rekabete katılmak ve farklılaşmak için neler yapabileceğini düşün. Düşündüklerini prototip aşamasında başkalarına sun, diğerlerine karşın seni tercih etmelerini sağlayabilecek iyileştirmeleri yakalayabilmeye çalış. Diğer rakiplerin sms bildirimlerine, internet bildirimlerine, e-mail listelerine kayıt olup güncel durumları takip et.
5. Ürünü google ile listele
Birçok kişi ürünü almadan önce ürünü google da aratır ve ilk sayfada çıkan yerlere yönelir. ilk sayfada kendini listeleme şansın var mı, rekabette kimler yer alıyor ürüne karar vermeden önce araştır. Bazen ilgili anahtar kelimede rekabet az olabiliyor iyi bir ürün tanıtım yazısı ile sıralamada yukarılarda yer alabilirsin. Ürün arama motoru optimizasyonu hakkında araştırma yapıp insanların ilgili ürüne ulaşmak için neler yazdığını öğren ve ürünün hakkında tanımında bunlara yer ver.
6. Şirket kuruluş işlemlerini tamamla
Türkiye’de bir işletme sahibi olman için ya şahıs şirketi ve şahıs şirketleri olan ortaklı yapıları tercih edeceksiniz. Ya da sermaye şirketlerinden biri olmayı tercih edeceksiniz. Bunlarla ilgili detaylı yazılara işe başlama ile ilgili yazılara aşağıdaki kısımdan ulaşabilirsiniz. Türkiye’de şirket türleri, şahıs şirketi kuruluşu, anonim şirket kuruluşu gibi yazılarımıza ulaşarak kurmak istediğiniz şirket türü ve şirket kurarken dikkat etmeniz gerekenleri bulabileceksiniz.
7. Pazarlama yapını oluştur
Sosyal medya hesaplarını alıp sürekli içerik üreterek bir topluluk oluşturmaya çalış, sosyal medyada reklam vererek yeni kişilere ulaş. Google reklamlar ile anahtar kelimelerde ön plana çık. Faydalı içerikler üreterek organik aramalarda ön plana çık. Müşterilerini aldığın noktalara odaklanarak iletişimini genişletmeye çalış.
8. Muhasebeni tut
Karlılık analizleri yapmadan sadece ciro yapmak seni bir adım ileriye götürmez. Sadece daha fazla hesapsızlıkla yakacağın parayı arttırır. Kişisel hesaplarını işletme hesabınla karıştırma. Kazandığını sermaye olarak yeniden şirketine yatırarak büyümeye çalış.