Blokzincir Hakkında Ufak Bir Başlangıç

Blockchain blokchain blockchain herkesin ağzında bir blockchain lafı almış başını gidiyor, mazisi pek de olmayan bu terim için bir çok kişi merak salmış durumda, uzmanı olmaya çalışan, kripto para ile kısayoldan köşeyi dönmeyi çalışan, teknolojisi ile fayda oluşturmaya çalışan bilimsel çalışmalar, girişimler, devletler derken büyük bir ekosistem oldu blockchain. Dünyada milyarca dolar merkeziyetçi banka sistemlerinden çıktı ve bu akıllı kontratların içinde dolaşmaya başladı. Hadi gelin bir yazı dizisiyle bu dünyayı yakından tanıyalım. Bu yazı dizisi statik değil sosyal akışa sahip bir yazı dizisi olacak. Bu dünyayı tanırken sizlerin de deneyimlerinizi ve görüşlerinizi mümkün olduğunca sosyal mecraları kullanarak hep beraber öğreneceğiz ve paylaşacağız. Hadi başlayalım.Yazılarım karşılıklı konuşma gibi geçecek onun sebebini de ileride anlatacağım.

Blokzincir nedir?

Blokzincir şeklinde direk yazım manası ile dilimizde çevirisi yer edinen bu terim, hayatımızda bir çok noktaya dokunacak gibi duruyor. Sıradan anlatımların yerine biraz derine inelim beraber. Eskiden yenilikler o kadar sınırlı gerçekleştirilirdiki yüzyılın olayı, yüzyılın dahisi gibi nitelendirmeler yapılırdı. Artık yenilenme ve değişim hızımız o kadar yüksek ki on yıl bile bir çok konuda demode olmak için uzun bir zaman.Hızlı yaşadığımız değişimler içinde hayatlara dokunarak evrilen teknolojiler oluyor. Hadi hafızamızı tazeleyelim, bilmeyenlerde öğrensin; Temelden başlayalım;

Ağ yapısı-Peer to Peer

İnternet yayıldıkça ve hızlandıkça medya tüketimi hızla yayıldı. Büyük veri dediğimiz yığınlar oluşmaya başladı. GBlarca veri indirilme ihtiyacı hissedildi, devletler veri sahiplerinin teliflerini korumak için caydırıcı kanunlar çıkarmaya çalışıyordu. İşte tüm bunların ortasında karda yürüyüp izini belli etmek istemeyen yani korsan medya tüketiminde bulunmak isteyenler P2P(Peer to Peer-Kişiden kişiye) ağlar oluşturmaya başladılar bu işin arkasından dolaşmak için. Medyalar ağa bağlı bilgisayarlardan parçalanarak indirilmekte ve en son indiren kişinin bilgisayarında bir bütün haline gelmekteydi. Peer to peer blok zincir ağ yapısının ilk altyapısı böylece atılmış oldu en bilinen haliyle.

Büyük Veri

İnternet hızlandıkça veriler de büyüdü. Bunların muhasebesini yani kaydını tutmak da zorlaştı. Büyük veri sızıntıları ile karşı karşıya kalındı. Bir verinin doğruluğunu, değiştirilip değiştirilmediğini anlamak zorlaştı. İşte burda her derda deva olmayan ama işte bu sıkıntılara deva olan yapının temel taşları atılmış oldu. Verinin sağlamlığı öz alınarak büyük bir kriptografik ağ yapısı oluşturuldu. Bunun adına da blockchain dendi.

Blokzinciri icat eden kimdir?

Bu soruda işte bir türlü nihayete ermeyen bir sorudur. Lakabı Satoşi Nakamoto’dur. Tahminim sistemin kendisi anonim olunca sistem dallanıp budaklandığında sahiplik iddia edenler bunu kanıtlayamaz durumda kaldılar. Ama son haberlere göre Craig wright bunda iddaalı gözükmekte; haberin linki:

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/05/160502_bitcoin_craig_wright

Sizce Satoşi tek başına blockchain i dizayn etmiş olabilir mi? Yoksa daha büyük bir ekip işi mi?

Yazılar

İşe başlama

İşe başlama

İşe başlarken fikir geliştirme, fikrinizin nasıl geliştirilmesi gerektiği ile...
}

26 Ağu 2019

l

Ekrem Duman

Finans

Banka Hesabı

Kredi

POS

ÖKC

Çek

Teminat

+

Muhasebe

SMMM

YMM

Denetim

Vergi

Bütçe

Raporlama

+

Hukuk

Sözleşmeler

KVKK

İcra

İflas

Arabuluculuk

Dava

+

İK

İşe alım

Performans

Bordrolama

Yetenek

Sadakat

Ücret

+

Bilişim

ERP

Ofis yazılımları

Sunucu

Laptop

E-fatura

E-imza

+

Satış

Satınalma

Kalite

Müşteri

İdari İşler

Güvenlik

Devlet

Bilişim

İk

Muhasebe

Hukuk

Kalite

Finans

Pazarlama

Satınalma

Arge

Kurumsal

Girişimcilik

Devlet

İşimi Kurmak İstiyorum

Kendi işinizi kurmak istediğinizde size lazım olacak bilgilerin bir araya getirildiği bölümümüzdür. Karmaşıklığa son, düzenli ve adım adım işlem adımlarını başarıp şirketinize kavuşucaksınız.

İşimi Büyütmek İstiyorum

İşinizi kurdunuz ve bir sonraki hamleye geçip büyümek istiyorsunuz. Size birçok kategoride ipuçları ve işlem adımları ile yol göstererek işinizi büyütmenizi sağlayalım.

Pin It on Pinterest

Share This